Tudtad-e?

Azért csak hallasd a hangodat!

2015. március 25. 08:28 - civilutopia

Az álnéven írt kommentek és blogok miatt is felelősségre vonható vagy.

03_tudtade_kicsi.jpg

A magyar jog szerint blogbejegyzés vagy névtelen internetes komment szerzője is büntethető. A blogger nem védekezhet azzal,hogy a blog nem sajtótermék, ellene is indítható személyiségi jogi és büntetőjogi per is. A gyakorlatban még senkit nem ültettek le ilyesmiért, de elvileg megtehetik, és több pénzbírsággal végződő ítéletet is hozott már a bíróság. Ha a szerző beazonosítható az IP cím vagy a nicknév segítségével, könnyen bíróság előtt találhatja magát akár egy kritikusabb poszt vagy szemétkedő komment miatt is. A szabályozás és a joggyakorlat egyaránt kusza, hiszen a sajtóra vonatkozó szabályokat nem lehet változtatás nélkül alkalmazni az internetre, és ebből sok bizonytalanság fakad. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne blogolj vagy kommentelj! Sőt, hallasd bátran a hangod, például kritizáld a rossz jogi szabályozást.

8.jpg

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

A témában aktív civil szervezet:

TASZ

 

Add tovább!

Úgy érzed, hogy erről a közérdekű információkról minél több embernek tudnia kéne? Akkor add tovább a kiválasztott üzenetet, légy részese te is a „Tudtad-e?” kampánynak!

nagycivilfutas_logo_5k.jpg

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtade.blog.hu/api/trackback/id/tr447299839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2015.03.25. 09:56:34

helyes, rendet kell csinálni, én még bevezetném a helyesírás osztályzását is,milyenazmár, hogy a sok kis buta gyerekecskét megtanítják írniolvasni, gondolkodni, mire ezzel szemérmetelnül visszaélnek egyesek, elbizakodottságukban odáig mennek, hogy a kanonizálttól eltérő gondolataik támadnak és tündércsabakirályfitól örökölt nyelvünk legfontosabb őrzőjét, a hejjesírást csúfolják meg!

Szélmalomharcos 2015.03.25. 10:10:52

"könnyen bíróság előtt találhatja magát akár egy kritikusabb poszt vagy szemétkedő komment miatt is"

Tudná valaki idézni a Büntető Törvénykönyv kritikus vélemény vagy szemétkedő komment büntetésére vonatkozó paragrafusait?

Nyilván nincs ilyen, ha viszont egyéb jogokat sért a komment, akkor az inkognitó nem jelenthet mentességet. Ugyanúgy nem jelnet akadályt az NSA számára sem az inkognitó kiderítése

2015.03.25. 10:40:41

@Emmanuel Goldstein: rosszul írtad, helyesen így van: hejjesirást csufólják meg :)

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.25. 10:51:32

Én meg azt hallottam, hogy a zsidózó bloggereket meg a zsidózó kommentezőket meg maga a a budapesti zsidó nagykövet fogja személyesen levadászni és fejbe lőni a saját kezével.

Úgy, mint azokat, akik a Csemer Bogi háta mögé SZABOTÁZS munkával kivetítették, hogy a zsidók által megszállás és terror alatt tartott Palesztin Autonóm Területen, Gázában civilek ezreit mészárolták le a zsidók, köztük rengeteg gyereket.

Ki is vetette a gázai mészárlásról vetített szöveget a Csemer Bogi énekesnő háta mögül a budapesti zsidó nagykövet. Hiszen ha az emberek nem hallanak bizonyos rémtettekről, akkor azt hiszik, hogy azokat a bizonyos rémtetteket nem is követte el senki. A zsidók meg pláne nem.

Könnyebb lesz majd azt tanítani az iskolában a zsidó gyerekeknek, hogy a palesztinokat nem a zsidók mészárolják, hanem a palesztinok saját magukat mészárolják le, mert már nem tudnak mit kitalálni, hogy lejárassák a világ előtt a zsidó népet.

Holokausztot tagadni persze továbbra se lehet, de a gázai mészárlást a nagy nyilvánosság előtt letagadni teljesen jogos és legális, pláne, ha azt a budapesti zsidó nagykövet teszi.

Úgyhogy én már el is döntöttem, hogy ezentúl nem fogok se bloggolni, se kommentelni, mert nekem mindenről eszembe jut valamilyen zsidó gaztett.

Trollie 2015.03.25. 10:58:20

Muhaha!

És ki deríti ki, hogy milyen IP címről jött a komment?
Megkérdezik az összes szolgáltatót? o.O
Magyarországon nincs erre kapacitása senkinek...
Ha valaki bejelent mondjuk egy sértő blogot az NMHH -hoz, aminek sokkal egyszerűbb kideríteni a tulajdonosát, még az is kint lesz évekig.
Elkezdődik egy bírósági ügy, az NMHH is vizsgálódni kezd, határozat születik, fellebezés jön és kezdődik minden előlről...
A freeproxy -s meg a külföldön üzemelő szerverekről ne is beszéljünk.
Vajon miért nem tudták eddig betiltani a napiszart vagy a kurucot?

2015.03.25. 11:03:06

Mik ezek a hülye 1-2 betűs blognevek az indexen?

Szárnyasvakond 2015.03.25. 11:03:09

@beszélő majom: "Úgyhogy én már el is döntöttem, hogy ezentúl nem fogok se bloggolni, se kommentelni, mert nekem mindenről eszembe jut valamilyen zsidó gaztett. "

Életed legjobb döntése volt.

2015.03.25. 11:09:49

@Keményen Dolgozó Gyíkember: az csak rövidítés, a szerkesztő rakja így ki, mellesleg régóta így van ez.

Traktoros lány 2015.03.25. 11:51:21

@Trollie: És ha "bekommentelem" egy közszereplőről, hogy egy g*ci-zsid*-cig*ny-n*ci, mondjuk egy balatoni cukrászda ingyenes internet hozzáféréséről (WiFi), akkor hogy találnak meg? :)

BiG74 Bodri 2015.03.25. 12:46:41

Szerintem amint valaki pénzt rak a gondolat mögé, akkor attól a pillanattól gond nélkül, pillanatok alatt levadásszák bárki IP címét és magát az illetőt is.

Kérdés az ki, mire fogja használni a lehetőséget.

Szélmalomharcos 2015.03.25. 12:47:06

@Traktoros lány:
Nigériában, ahonnan világviszonylatban a legtöbb internetes csalás indul, mindegyik nyilvánosan hozzáférhető komputer be van kamerázva például a kávéházakban

Hja persze azt mondhatjuk erre, hogy Nigéria nem a demokrácia legmagasabb fokán áll, de valójában az a helyzet, hogy külföldi nyomásra vezették be ezt a kötelező intézkedést. Ha saját érdekükről van szó, akkor soha nem haboznak akcióba lépni a szabadság bajnokai. Lásd a budapesti izraeli követ akcióját az eurovíziós dal cenzúrázására

Terézágyú 2015.03.25. 12:50:53

Mocskos magyar politikusok.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.25. 13:04:52

@Szélmalomharcos: NSA? Ha nagyon összeszedem magam (meg 1-2 ismerőst) lehet én is kiderítem, hogy ki van egyik másik nicknév / nevek mögött. Csak hát kár az energiáért, és eddig egyik sem húzott fel ehhez eléggé.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.25. 13:06:30

@beszélő majom: "Úgyhogy én már el is döntöttem, hogy ezentúl nem fogok se bloggolni, se kommentelni"

No, akkor már nem írta meg a bejegyzést hiába a blogger kedves Polyvinyl / beszélő majom / stb... Tisztul az online közélet.

phaszfej 2015.03.25. 13:18:45

Az internet egy számítógépes játék. Amikor az ember internetezik, nem csinál mást mint ül egy széken és bámul egy képernyőt. Ücsörgésért és monitorbámulásért nem lehet megbüntetni senkit. Aki komolyan vesz bármit is egy játékprogramban, az hülye. Különbenis, szólásszabadság van. Aki megbüntetne egy kommentért, annak tuti eltörném a gerincét. Legfeljebb mégegyszer megbüntetnek, oszt elgondolkozik majd a jogalkotó a tolókocsiban, hogy megérte-e.

Szélmalomharcos 2015.03.25. 13:22:58

@Kéményen drogozó kisember:
Az internet úgy van kitalálva, hogy bármit és bárkit vissza lehessen keresni teljes biztonsággal. Ugyanez a helyzet a mobiltelefonnal is. Mindenki elektronikus pórázra van kikötve a szép új világban, aztán ugathat kedvére amíg meg nem kapja a dádát

Jolka40 2015.03.25. 13:29:02

Én nem félek! Csak paranoiás vagyok.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2016.02.24. 15:24:39

@Szélmalomharcos: "Az internet úgy van kitalálva, hogy bármit és bárkit vissza lehessen keresni teljes biztonsággal. "

Még jó, hogy nem értesz hozzá.
Aki ért hozzá, tudja hogyan bújjon el. Nem mindig könnyű, de hidd el, megoldható.
süti beállítások módosítása