Tudtad-e?

„Nagy elkötelezettséggel egy normális társadalomért” – Hajós András a civil szervezetekről.

2015. április 24. 08:30 - civilutopia

Az ismert televíziós régóta segíti a civil szervezeteket önkéntes munkával, konferálással, fellépésekkel. Legtöbbször az arcát adja egy-egy kampányhoz, de gyűjtött már ruhákat, cipőket is. Blogunknak adott interjút Hajós András.

hajos_kep_blogra_1.jpg

Szerinted mi a szerepük Magyarországon az emberi jogi civil szervezeteknek? Miért jó, hogy vannak, miben tudnak segíteni az embereknek?

Már a civil szervezet megnevezés is jelzi, hogy ezek az egyesületek a civilekért állnak ki, őket segítik, támogatják. Szükség is van rájuk, hiszen az alkotmányban rögzített jogok és az azokhoz kapcsolódó törvényi keretek között nem mindenki képes eligazodni. Sok társadalmi csoport – helyzeténél fogva – nem vagy csak korlátozottan képes érdekei érvényesítésére. Számos esetben a jogi szabályozás sem egyértelmű, vagy nem segíti megfelelően azokat, akik támogatásra szorulnának.

Te is kapcsolatba kerülsz civil szervezetekkel? Milyen módon segíted munkájukat? Fel szoktad ajánlani az adód 1%-át?

Persze, én is mindig rendelkezem az adóm 1%-áról, emellett 1%-os kampányokban és más civil kezdeményezésekben is részt veszek. Leginkább az arcomat adom a rendezvényekhez, akár videóüzenet formájában, akár személyes részvétellel. Elmegyek az eseményekre, beszélgetek az emberekkel. Legutóbb egy roma fiataloknak szóló táborban voltam, ahol az érdeklődők különböző képzéseken vehettek részt, pl. a sport, a
média vagy a zene területén. Én is tartottam egy-két foglalkozást. Persze van, hogy egészen más jellegű munkát végzek, az is előfordult már, hogy ruhákat vagy cipőket gyűjtöttem.

 

Van a civil szférának olyan speciális területe, amit igazán közel érzel magadhoz?

Van néhány civil szervezet, akikhez jobban kötődöm, és igyekszem az ő munkájukban intenzívebben részt venni, de próbálok mindenbe belekóstolni, és a rendelkezésemre álló  forrásokat – például az ismertségemet – minél többfelé elosztani. Szívesen segítek induló szervezeteket. Nemrégiben például egy ilyen frissen alakult egyesület első rendezvényén vettem részt, a transzneműek vagy nemet váltók filmfesztiválján. Az eseményen egy kicsit én is beleláthattam ezeknek az embereknek az életébe. Megtudtam, hogy mennyire nehéz, szinte kezelhetetlen az a jogi helyzet, amibe egy nemet váltó kerül. Ugyan a műtétek révén végre olyan teste lehet, amire mindig is vágyott, de ennek ellenére a személyi igazolványában ellenkező nemű marad. Ebből persze rengeteg bonyodalom származhat. A családomat és engem ugyan nem érint közvetlenül ez a téma, de ettől függetlenül nekem és mindenki másnak is érdemes beleképzelnie magát ezeknek az embereknek a helyzetébe.

A Nagy Civil Futás emberi jogi civil szervezetek kezdeményezésére az adó 1%-ának a felajánlását népszerűsíti a sport, a mozgás segítségével. Mit gondolsz, miért van szükség ilyen rendezvényekre?

Nagyon fontosnak tartom, hogy a civil szervezetek ne csak állami pénzből gazdálkodjanak, hanem saját és lakossági forrásokból is működjenek. Így csökken az állammal szembeni kiszolgáltatottságuk, növekszik a függetlenségük. Mivel non-profit egyesületekről van szó, leginkább adományokból, céges vagy állampolgári támogatásokból tudják magukat fenntartani.

Szerinted Magyarországon az emberek mennyire ismerik a civil szervezeteket? Tudják, mivel foglalkoznak, mi a szerepük?

Sajnos manapság itthon a civil szervezetekről legtöbbször a botrányok kapcsán hallani. Mivel ez az egész egyesületi forma Magyarországon egy viszonylag új dolog, az emberek még egyelőre nem nagyon tudják hova tenni őket. Sokan ezt az egész szektort ingyenélők gyülekezetének, a pályázati pénzek felmarkolójának tekintik, és ebben sajnos nagy szerepe van a politikának és a sajtónak is. Hiszen a botrányok kapnak nagy publicitást, és az igazi, hétköznapi munka a betegekkel, szegényekkel, bevándorlókkal, menekültekkel, romákkal vagy megalázott, megvert nőkkel kapcsolatban – mivel kevésbé látványos –, nem jut el az emberekhez. Pedig erről kéne igazán informálni a társadalmat. Az ismeretterjesztés és figyelemfelhívás ugyanis csak hasznos lehet. Fontos, hogy az emberek tudják, hogy van egy ilyen közösség, amelyik szépen csendben igyekszik végezni a dolgát, és számtalan társadalmi csoportnak segít.

Nem magukért, hanem másokért tesznek, sőt, bizonyos értelemben az egész civil szféra mások helyett dolgozik, hiszen az emberi jogi feladatok többsége azért keletkezik, mert valaki valahol nem tart be egy törvényt, vagy akár egy egyszerű erkölcsi parancsot, vagy a jogszabály nem megfelelően szabályozza egy adott társadalmi csoport lehetőségeit.Mások felelőtlensége, nemtörődömsége vagy aljassága miatt van tehát szükség az emberi jogi civil szervezetek munkájára. Az ott dolgozók ráadásul nem sok pénzért, sokszor önkéntesen, nagy elkötelezettséggel végzik a munkájukat egy normális társadalomért. Épp ezért megérdemlik, hogy a reflektorfényből és a megbecsülésből néha ők is kapjanak egy keveset.

 

civilfutas_fbbanner_csalados.png

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtade.blog.hu/api/trackback/id/tr597393332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2015.04.24. 10:15:09

Nagyon jól látja Hajós. Az is pozitív, hogy nem a Sorosék féle "civil szervezetek" mellé áll, pedig akkor nyilván haszonnal is járna a dolog, benne lenne a "brancsban", hanem valódi civil szervezetek mellé.

Ilyen "celebekből" kellene több és akkor nem úgy akarnának hasonlítani a celebekre, hogy hogy rokkant helyekre állnak be, illetve egyéb hasonló gyökérségekkel.

para_noir 2015.04.24. 10:36:15

Nem nagyon látok olyan szervezet, ami megérdemelné a pénzt. Bugris jogvédők, sötétzöldek, homályos hátterű zavaros bagázsok, nagyszájú hőzőngők, beteg gyermeknek összeadott pénzen Rotschildot játszó férgek, nagyjából ezek alkotják a palettát. Az én egy százalékomat szokás szerint a hortobágyi madárkórház kapja, a másikat meg a buddhisták, de csak azért, hogy ne a katolikusokhoz csorogjon be végül.

bsand 2015.04.24. 10:40:13

Az alapítványok egy nagy pénznyelők. A beáramló pénzből először is a fenntartásra megy, tehát az iroda bérlésre az alkalmazottak fizetésére, egyéb rezsire és aztán jöhet csak ami egyáltalán jön. Mindenesetre, egy alapítványi vezető a 90-es évek eleje tájékán a legfontosabbnak az irodájába beállított elnöki masszázsfoteljét tartotta a legfontosabbnak, amikor még azt sem tudtuk, mi is az. Szóval nyomjátok csak a pénzeteket ingyenélőknek, szabad a vásár.

bsand 2015.04.24. 10:42:15

Ja, még gyorsan annyit, hogy ha valaki segíteni akar, akkor személyesen segítsen és akkor biztos lehet abban, hogy az kapja és azt amit neki szántunk.

para_noir 2015.04.24. 10:47:58

@bsand: pontosan így van, minden szervezetnek adott 100 forintból jó ha tíz eljut végül az érintetthez, a többi megy titkárnőre, kocsira, elnöki fizura, Apple gépparkra az irodába ésatöbbi. Vérlázító, hogy működhetnek ezek a pénzszivattyúk. Csak ugye a lustaság, egyszerűbb átutalni az egy százalékot, vagy pár ezrest agy szervezetnek, mint felkeresni mondjuk egy csóró családot, és nekik adni.

para_noir 2015.04.24. 10:48:52

"...pár ezrest adni..."

N. Barbie 2015.04.24. 13:11:11

Hat igen, ugy meglepett, hogy "civil" Hajos urnak a legfontosabb temai a roma es meleg szervezodesek segitese, hiszen ezek a legfontosabb problemak az orszagban.
Ja, meg ki ne felejtsuk, a Jobbik ellen gyulolkodni is nagyon szeret.

Mérnork 2015.04.24. 13:34:42

@N. Barbie:
Ezért nem adok az ilyen gyűjtögetős szervezeteknek. Nekik a szegény = cigány, lópikula afülükbe.

para_noir 2015.04.24. 14:52:01

@N. Barbie: barátnőm egyszer egy egész este Hajós és a társasága mellett ült egy szórakozóhelyen, meglepve mesélte, hogy Hajós habzó szájjal b*zizta a pultnál álldogáló meleg párt, majd az este visszatérő témája volt nála a "k*csögök". Ennyit Hajósról.
süti beállítások módosítása