Tudtad-e?

Vannak egyenlőbbek

2015. március 18. 08:36 - civilutopia

Ma Magyarországon a nők, azonos munkakörben, akár 25%-kal is kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

 marc_18.jpg

 

Minél menőbb az állásod, annál keményebben ütközöl bele az üvegplafonba.A nők jövedelme átlagosan 13-18 %-kal alacsonyabb a férfiakénál, a különbség a versenyszférában és a jobban keresőknél a legnagyobb.

A szalagnál még mindenki egyenlően szegény, a diplomás állásoknál viszont behozhatatlan a hátrány: a nők hiába tanulnak tovább, a férfiak bére gyorsabban emelkedik a magasabb végzettséggel.

A 2000-es évek közepe óta nem sikerül csökkenteni a nők jövedelemhátrányát Magyarországon.

 13.jpg

 

Civil szervezetek a tudatos társadalomért!

 

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

Jól-Lét Alapítvány

Női Érdek

 

Add tovább!

Úgy érzed, hogy erről a közérdekű információkról minél több embernek tudnia kéne? Akkor add tovább a kiválasztott üzenetet, légy részese te is a „Tudtad-e?” kampánynak!

nagycivilfutas_logo_5k.jpg

79 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtade.blog.hu/api/trackback/id/tr457277161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.03.18. 10:56:21

A közszférában egyféle bértábla van -> a cikk hazugság
A privát szférában a bér egyéni megállapodás függvénye. Ha a nők 25%-al olcsóbban végeznék el ugyanazt a munkát, ki a fene alkalmazna férfiakat? -> a cikk hazugság.

2015.03.18. 11:22:21

Beszéljünk arról is, hogy a halálos munkahelyi balesetek kb 90%-ban a férfiakat érintik, de a súlyos, csonkulással járo balesetek áldozatainak is kb a 85%-a férfi. Tény, hogy a férfiak végzik a nehezebb és veszélyesebb munkákat. Én például még nem láttam nőt aszfaltozásnál dolgozni, vagy tetőfedőként, de szerintem a bányászok és fémipari munkások között sem lehet túl sok. Vannak egyenlőbbek, akiknek a segge alá teszik a férfiak a civilizációt, akiknek természetes, hogy a csapból folyik a tiszta víz, és a konnektorból éjjel-nappal jön az áram. Kedves nők! Nem kéne kivenni a részeteket a civilizáció fenntartásának nehéz és veszélyes feladataiból is? Nem hallom a feminista hangokat, amik kvótát követeltek a teherautósöfőrök és a csatornamunkások között! Az egyenlőségnek ugyanis ez is a része lenne, nem pedig kiválogatva, hogy miben, hol szeretnék egyenlő(bb) lenni, a többit, a nemszeretem dolgokat meg meghagyom a férfiaknak.

Papírsárkány 2015.03.18. 11:24:43

@Pillanatragasztó: Akkor én már csak egy kávét kérek :)

2015.03.18. 12:01:39

És vajon a nők azonos munkakörben azonos teljesítményt is nyújtanak?

Ms Diane Choksondik 2015.03.18. 12:13:15

ezt gyakran olvasom, de még semmi konkrét állás nem hangzott el, ah így lenne

s 2015.03.18. 12:19:15

@Pillanatragasztó: Buta vagy.

"A közszférában egyféle bértábla van" - ami a minimum fizetést írja elő. Eltérés tehát lehet, bár a cikk szerint sem ott a leginkább jellemző.

"A privát szférában a bér egyéni megállapodás függvénye. Ha a nők 25%-al olcsóbban végeznék el ugyanazt a munkát, ki a fene alkalmazna férfiakat?" - Ne a saját hülyeséged után menj! Alkalmaznak férfiakat és több pénzért, mint a nőket. Elég lenne, ha fizetési statisztikákat olvasnál.

s 2015.03.18. 12:24:33

@Nűnű00: Nyilván nem. A piac nem véletlenül áraz így. Akinek van valamennyi munkatapasztalata, az pontosan érti, miről van szó. Egyébként az, hogy a nők többsége kevesebbet keres egy adott munkakörben, mint egy férfi ugyanott, az nem jelenti azt, hogy ez mindig így van. Tudok szép példákat kivételekre, nem is egyet. Ezek azok az esetek, amikor a munkaadó számára világos, hogy a nő alkalmazott jobban teljesít, mint bármelyik férfi, akit oda tenne. Van ilyen, kár is tagadni.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2015.03.18. 12:30:31

Ez így biztos, hogy nem igaz. Ha egy nő pontosan ugyanannyi időt tölt a munkahelyén és ugyanolyan minőségben dolgozik, az szentség, hogy ugyanannyit is fog keresni. A probléma nyilván az, ha valaki elmegy szülni, illetve sorozatban kénytelen beteg gyerekkel otthon maradni. Erre viszont szerintem nem csak én tartanám kimondottan rossz megoldásnak, ha a munkájától távol maradó nő pont ugyanannyit keresne, mint aki bemegy és dolgozik. Gondolom, ezt a cikk írói se gondolják így, viszont akkor a cikknek a fele-háromnegyede hiányzik (mint nagyon sok más esetben, márpedig egy ilyen írás nem megoldja a problémát, ellenkezőleg, felesleges hőbörgést szít.) Megoldás lehet az otthonról végzett munka (és könyörgöm, ki ne találja valaki, hogy ez mekkora nagy lehetetlenség a 21. században. Otthonról nyilván nem lehet a szalag mellett dolgozni, de manapság az állások 90%-a nem a szalag mellett zajlik). Másik megoldás lehet az önfoglalkoztatás, sajnos nemmindenki alkalmas rá (a vállalkozói hozzáállás nem mindenkiben van meg). Fordítóként otthonról dolgozom, soha a kutya nem nézte még meg, hogy a karaktereket férfi vagy nő gépelte-e, mint ahogy azt se, hogy a fordítás a 8-tól 4-ig, esetleg az este 8-tól hajnal 4-ig terjedő időszakban készült-e. Pontosan ugyanannyit tudok keresni, mint bármelyik férfi kollégám. Harmadik megoldás lehet a munkahelyi óvoda/bölcsőde (nyilván csak nagyobb cég engedheti meg magának, de megfelelő szabályozással, célzott támogatással biztosan lehetne lendíteni a dolgon). Vannak még egészen érdekes ötletek is, amikor három-négy anya összefog, és valahogy megoldják, hogy mindenki az idejénél/pénzénél legyen. De az semmiképp nem működik, hogy valaki a jelenlegi munkaértelmezésben kevesebbet dolgozik, és ezért ugyanannyi pénzt kap. (Mellékgondolat: a házimunka valóban egy másik nyolcórás állást jelent, de az viszont mindenkinek a magánügye, hogy ezt a parterével hogyan oldja meg. Egy normális házasságban a nő nem cseléd.)

_Wasp_ 2015.03.18. 12:30:40

Néhány gondolatom támadt a poszttal kapcsolatban, bár kicsit félek, hogy nagyon nem fog tetszeni a hölgyeknek (illetve a szerzőknek) amit olvasnak majd a kommentben:

- feltéve de nem elfogadva a posztban említett különbségeket, kiváncsi lennék, hogy a jövedelmi eltérésbe beleszámolták-e a fajlagosan kevesebb befizetett nyugdíjjárulékot illetve tb-t?

- a "Versenyszférában" kifejezés egyébként picit félrevezető, hiszen ha ideszámoljuk a nagyszámú egyéni vállalkozókat, akkor könnyen lehet, hogy igazak a számok, bár abban az esetben sokra megyünk a kvótarendszerrel.

- a harmadik gondolatom az írással kapcsolatban pedig a válások szokásos rendszere magyarországon, ami bár csak lazán kapcsolódik ide, de gyakorlatban mégis jellemző, hogy a férfi egyik családban él és a másik családot támogatja jövedelmének 20-50%-ával, elképzelhető, hogy valamilyen szinten ezt is figyelembe veszi a társadalmi igazságosság.

- A negyedik észrevételem csak a személyes tapasztalataim megosztása lenne: végeztem korábban fizikai munkát, majd szellemi munkát, dolgoztam sokáig vezetőként, később önálló vállalkozóként. (de soha nem dolgoztam a közszférában, ahol a jog tudomásom szerint elvileg és gyakorlatilag is kizárná a fizetések nemi diszkriminációját) Eddigi életem folyamán soha nem futottam bele olyanba, hogy jövedelmi különbséget észleltem volna valakinek pusztán a neme alapján. Igaz, az elmúlt évtizedben olyan területeken dolgoztam, ahol kizárólag a teljesítményt díjazták, tehát önmagában a munkahelyen trécselésért nem fizet már senki, bármilyen méltánytalan is ez a dolgozók számára. Egységnyi teljesítményért ha egységnyi fizetség jár, akkor szerintem a rosszabbul teljesítők nem tehetnek szemrehányást a jobban teljesítők (vagy a társadalom) irányába.

_Wasp_ 2015.03.18. 12:41:41

@s: ""A privát szférában a bér egyéni megállapodás függvénye. Ha a nők 25%-al olcsóbban végeznék el ugyanazt a munkát, ki a fene alkalmazna férfiakat?" - Ne a saját hülyeséged után menj! Alkalmaznak férfiakat és több pénzért, mint a nőket. Elég lenne, ha fizetési statisztikákat olvasnál."

nem vagyok biztos abban, hogy megértetted Pillanatragasztó felvetését, igaz lehet esetedben a mondás, hogy ha nem értünk valamit nem jelenti azt hogy eleve butaságot hallunk.

A kérdés a munkáltatói-nemi dilemmával kapcsolatban úgy szól, hogy a mondatban kiemelt helyen szerepel "ugyanazt a munkát" kifejezés.

A jog és a munkáltatók lehetőségei szűkek:
- ne alkalmazzanak férfiakat bizonyos kvóta felett és nyilvánossá tett bértáblák legyenek a privátszférában? (ez teljesen életszerűtlen és lehetetlen, továbbá munkaerőhiányt generálna bizonyos szakmákban, továbbá a férfiakkal szemben méltánytalan lenne, továbbá a férfiak között munkanélküliséget generálna, ha a jog eszközeivel nemileg diszkriminálnák őket
- ne fizessenek többet saját döntésük alapján a jobb munkaerőknek, és hagyják, hogy versenytársaik szerezzék meg őket, vagy fizessenek többet a rosszabb munkaerőknek csak azért mert nők? Ez is teljesen szembemegy a gazdasági racionalitással.

A piac racionális, beárazza a munkaerőt, ha kevesebbet fizet annak oka van. Én egy vállalkozásban meghirdetek egy alap aktatologatói állást, ami kényelmes 9-től ötig tartó munkaidővel, kiszámítható stresszmentes, kényelmes munkakörülményekkel jár. Meghirdetek egy másikat is, ami hasonló végzettséggel ellátható, de a fizetés teljesítményhez kötődik, utazni kell, gyakori a túlóra, piszkos és stesszes. A fizetés az utóbbi állásnál kétszerese az előbbinek. Szerinted milyen lesz az állásokra jelentkezők nemi aránya?

nick066 2015.03.18. 12:49:24

Az építőiparban a férfiak fizetése 21%-kal alacsonyabb a nőkénél. Forrás: www.berbarometer.hu/main/equal3-beliv-1.pdf 29.oldal.

Ez az eltérő munkakör miatt adódik, ebben az ágazatban több a női vezető, mint a női betonkeverő segédmunkás. Ha ezt az adatsort a statisztika így mutatja, akkor a férfiak magasabb bérénél (más ágazatokban) sem hiszem, hogy azonos beosztást, munkakört, feladatokat hasonlítanak össze. Tehát nem igaz a blog állítása.
Továbbá a férfiak kb. 5-ször olyan gyakran vállalnak második, harmadik munkát vagy túlóráznak. Hol az a statisztika, ahol tényleg azonos munkakörök, feladatok, felelősségek, ledolgozott munkaórák kerülnek összehasonlításra. Mutassatok nekem egy női szívsebészt, atomfizikust, vájárt, vízvezetékszerelőt. Ezek fzetését kiéhez hasonlítják, az egy szem hormonkezelt (nemváltó műtét előtt álló) disznőéhez, akit ilyen szakmában fel lehet lelni vhol ?

Olyan ez kicsit nekem, mint amikor kihozzák, hogy mennyivel kevesebb nő okoz közlekedési balesetet, csak azt felejtik el ezek a nagyonokosok, hogy a nők 4-ed annyit vezetnek (km-ben). Még az se tűnik fel nekik, hogy nem sok női teherautósofőrt látnak.

2015.03.18. 13:01:36

@s: "Buta vagy."
Én kérek elnézést. Majd gyere vissza, ha meg is érted amit írtam.

hondamonda 2015.03.18. 13:02:51

Ide lenne mar a "gender gap" mitoszt elfelejteni. Ha szamitasba vesszuk a munkatapasztalatot es a valasztott szakmat, akkor a kulonbseg eltunik.

A nok kevesbe veszelyes es "human" szakmak fele gravitalnak, amelyek atlagosan kevesebbet fizetnek, mint a ferfiak altal jobban preferalt mernoki es veszelyes, kemeny fizikai munkak. Ezen kivul jellemzoen ok maradnak otthon gyerekvallalaskor is evekre kiesve a munkabol.

Girhes Joe 2015.03.18. 13:08:04

Angolul tudóknak:

time.com/3222543/5-feminist-myths-that-will-not-die/

Felhívom a figyelmet, hogy bár véleménycikk, de ezt a Time hozta le, nem valami antifeminista röpirat. Ráadásul egy nő írta.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.03.18. 13:16:14

Nocsak, hát hogy lehet ez? Nagyobb a különbség a versenyszférában?? A faji és nemi egyen jogúságra oly kényes multinacionális nagyvállalatoknál..?

hondamonda 2015.03.18. 13:25:13

@Girhes Joe: A cikk iroja Christina Hoff Summers akit a feministak szo szerint kiatkoztak, konzervativnak, anti-feministanak, nogyulolonek belyegeztek (annak ellenere, hogy egesz eleteben demokrata szavazo volt es feministanak vallja magat), mint mindenkit, aki ketsegbe meri vonni a "gender feminista" kultusz barmelyik dogmajat.

szobatars 2015.03.18. 13:31:04

Jelentkeztem szupermodellnek, de nemi alapon diszkriminàltak.

s 2015.03.18. 13:41:30

@_Wasp_: "A kérdés a munkáltatói-nemi dilemmával kapcsolatban úgy szól, hogy a mondatban kiemelt helyen szerepel "ugyanazt a munkát" kifejezés."

Te sem vagy túl okos.

Az "ugyanazt a munkát" nem jelenti azt, hogy "pont olyan minőségben". Talán ez a különbség oka. Olvass már el te is pár fizetés kimutatást, van egy raklappal. A férfiak valóban többet keresnek átlagosan kb. ugyanabban a munkakörben. Ennek nem az az oka, hogy azért, mert férfiak. Nyilván van valami más is ott, amit a piac - különösen a versenyszféra - figyelembe vesz.
És nem az a baromság, amit te írsz: "a férfi egyik családban él és a másik családot támogatja jövedelmének 20-50%-ával, elképzelhető, hogy valamilyen szinten ezt is figyelembe veszi a társadalmi igazságosság". Lófaszt. Ezt leszarja mindenki, főleg egy multi. Csak azt nézi, hogy mit csinálsz és ez neki mennyibe fog kerülni.

s 2015.03.18. 13:43:59

@nick066: "a férfiak magasabb bérénél (más ágazatokban) sem hiszem, hogy azonos beosztást, munkakört, feladatokat hasonlítanak össze"

Pedig dehogynem. Szép is lenne, ha nem akarnák kiszűrni az összetétel-hatást.

s 2015.03.18. 13:45:29

@Pillanatragasztó: Nem kell elnézést kérned. Buta vagy, aztán annyi.

vvvv15 2015.03.18. 14:03:48

"Ma Magyarországon a nők, azonos munkakörben, akár 25%-kal is kevesebbet keresnek, mint a férfiak."

Akár? Ilyen alapon mondhatnánk azt is, hogy egy férfi azonos munkakörben, akár 25%-al kevesebbet keres. Ilyenre is van példa, mert a munkaadó a dolgozói tudása, képességei, rendelkezésre állása, rugalmassága stb. alapján szabja meg a fizetését. Ki az a hülye, aki alkalmazna egy férfit több pénzrét, ha ugyanazt a munkát egy nő is el tudná végezni olcsóbban?

Egyébként annál a multinál ahol most dolgozom, a női kollégáim ugyanannyit keresnek, mint én, mégis nem egyszer előfordult már olyan, hogy kifejezetten azért kértek meg arra, hogy cipekedjek, mert férfi vagyok (és ezt meg is mondták), jó volna, hogy tudatosítanátok azt is, hogy a munkáltatónak nincs joga a férfiakat ilyen módon hátrányosan megkülönböztetni.

Az A3-as plakátról pedig hiányzik az, hogy hány férfit öltek meg... Lehet, hogy nekünk is hasonló plakátokat kéne gyártani. Pl.:
1, Tudtad-e, hogy miközben a média csak a nők elleni erőszakkal foglalkozik, a rendszerváltás óta MINDEN ÉVBEN több férfit öltek meg Magyarországon, mint nőt?
2, Tudtad-e, hogy a Norvég Alap 500 ezer euro-val támogat a nő-specifikus programokat Magyarországon, miközben egy fillérrel se támogat a férfi-specifikus programot. ( valodiegyenloseget.blog.hu/2014/12/12/a_norveg_alap_csak_a_noket_tamogatja )

2015.03.18. 14:23:08

@s: Nagyon hamar elfogytak az érvek (konkrétan egy sem volt), így maradsz a jól bevált személyeskedésnél. Nem vártam többet. Ennyit tudsz, ennyi vagy, ennyit érsz.

s 2015.03.18. 14:39:31

@Pillanatragasztó: Nem fogytak el az érvek, csak nem reagáltál rájuk.

Vannak kimutatás hegyek bármelyik cégnél, hogy ugyanabban a munkakörben a férfiak átlagosan több pénzt keresnek, mint a nők. Ezen mit nem értesz?

Tehát nem igaz az a felvetésed, hogy: "Ha a nők 25%-al olcsóbban végeznék el ugyanazt a munkát, ki a fene alkalmazna férfiakat?" Mert a válasz az, hogy ennek ellenére alkalmaznak férfiakat, azok többet keresnek, és valószínűleg nem csak azért, mert férfiak. Az elvégzett munka minősége lehet a magyarázat, de nem teljes mértékben. Benne van egy rossz társadalmi beidegződés is, annak a kornak az emléke, amikor még a férfi volt a családban a fő kereső. Egyébként ez a keresetbeli különbség Európa nyugati felén is megvan, csak nem ekkora mértékben. A középső és főként a keleti részen viszont sajnos inkább előfordul.

_Wasp_ 2015.03.18. 14:42:26

@Pillanatragasztó: nyilván azért nem érti a fórumkolléga amit fejtegettünk, mert
a. nem akarja megérteni (homokba dugott fej)
b. nem tudja megérteni (valamilyen képessége korlátai miatt)

mindkét esetben inkább sajnálni kell, mint tovább alázni. Zárjuk le a vitát annyival, hogy "nem értünk egyet", ne süllyedjünk olyan mélyre mint ő

szerintem is 2015.03.18. 14:44:35

Most már leszállhatnának végre a feministák erről a döglött lóról is.
Az azonos végzettséget, beosztást, munkakört összehasonlítani édeskevés. Nézzük meg úgy, hogy figyelembe vesszük a teljesítményt és a minőséget is. Milyen érdekes, hogy a felmérésekből mindig csak ezek a lényeges dolgok felejtődnek ki véletlenül.
Tudomásul kell venni, vannak eltérések a bérezésben férfi és férfi, nő és nő, férfi és nő között. Ezek az egyéni képességeken, a nyújtott hasznos teljesítményeken alapulnak. Persze hogy aki hajlandó túlórázni, esetleg több műszakot is vállalni, azonos végzettséggel és munkakörben ha valaki mégis rátermettebb, többet és jobban teljesít, nyilvánvalóan többet keres és ez a normális.
Igen, a nőket sújtja ha szülni mennek, bármi okból többet hiányoznak, de ezt nem éppen egy munkáltatón illene számonkérni. Szép és értékes dolog a gyereknevelés, komoly teljesítmény az is, de ha egyszer ez a teljesítmény nem ott landol ahol a legyártott csavarokat díjazzák, komoly tévedés lenne ott számonkérni. Erre vannak a szociális juttatások a társadalomtól, amiket éppen ezeknek a gondoknak az enyhítésére találtak ki. Ha egyáltalán valahol, akkor ilyen ügyekben ott kell kopogtatni.

randomuser1 2015.03.18. 14:47:28

Hovatovább, egyes független kutatások azt mutatják, férfiak között is jelentős különbségek vannak bérezésben és előrejutásban, olyan,bántóan objektív biológiai szempontok mentén, mint a testmagasság, életkor és kinézet, sőt, egyes kutatók odáig mentek, hogy a lakhely, a szociális háttér, a motiváció,tapasztalat és értelmi képességek, vagy döbbenetes módon, a köznyelvben csak szerencsének nevezett befolyásolhatatlanak és tervezhetetlennek tekinthető variáció is jeletőséggel bír.
Mindenesetre leszögezhetjük, tényleg nem vagyunk egyenlőek, sőt, hovatovább, eléggé különbözőek vagyunk.
szerencsére, mert amúgy eléggé utálnám a hozzám megszólalásig hasonló, nemileg azonos entitást feleségemnek nevezni és hozzábújni az ágyban, bár elismerem, az egy igazi, ideális nagy egyenlőség lenne.

_Wasp_ 2015.03.18. 14:52:06

@s: abba pedig nem szeretnék belemenni, melyikünk mennyire "okos" vagy "buta", hogy a te szavaiddal éljek, és nem elsősorban azért, mert izléstelennek tartom az intellektuális faszméregetést, hanem egyrészt azért, mert a végeredmény borítékolható, másrészt azért, mert teljesen lényegtelen, melyikünk küzd nagyobb kihívásokkal szövegértés és lényeglátás terén, az egyetlen lényeges kérdés itt az, hogy a posztbeli felvetés mennyire valós, illetve mennyire igazságos a vélelmezett (bár nem igazolt) jövedelmi eltérés társadalmilag.

Kérlek, ne fáradj azzal, hogy tovább személyeskedsz, vagy ismétled magad, ha és amennyiben vannak új érveid, azt szívesen olvasom/olvassuk, az eddigie "érveket" alighanem teljes körűen megválaszoltuk.

HaCS 2015.03.18. 14:56:49

Aztán azt tudta-e a kedves cikkíró, hogy a nők átlagosan hamarabb mennek nyugdíjba, és tovább élnek?

Bakker egyenlőség? Az 51-59 éves korosztályban az öregségi nyugellátásban részesülők 100(!!!) %-a nő.

Másrészről:

Mikor szoknak már le végrearról, hogy a magasabb fizetéssel járó munkaköröket hasonlítgatják csak össze. Ez az összes dolgozónak csak elenyésző hányada.

Nézzük már a statisztikákat teljes (felnőtt) lakosságra. Összes nő/összes férfi. Hány munkaórát dolgoznak összesen, és ezért mennyi bért kapnak? Mennyi a fajlagos óradíjuk?

Úgy nehéz az azonos munkakörök bértábláit hasonlítgatni, hogy rengeteg (főleg alacsony bérezésű) munkának egyszerűen nincs női megfelelője, miközben másik oldalról a "háztartásbeli" kifejezés teljesen ismeretlen a férfitársadalomban.

Az valóban megérne egy posztot, hogy miért alakult ez így, és mivel járna, ha valóban meg akarnák ezt az egyenlőségpártiak változtatni, de erről érdekes módon még említés szinten sem esik szó soha, sehol.

s 2015.03.18. 15:17:40

@_Wasp_: "az egyetlen lényeges kérdés itt az, hogy a posztbeli felvetés mennyire valós, illetve mennyire igazságos a vélelmezett (bár nem igazolt) jövedelmi eltérés társadalmilag"

Ez a beszéd, öregem. Tények, számok. Lássunk is hozzá rögtön.

"a posztbeli felvetés mennyire valós" Mennyire az? Szerintem a megállapítás, miszerint az azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak keresete közt általában fennáll a különbség, mégpedig úgy, hogy a férfiak általában magasabb keresettel rendelkeznek, igaz. Szerinted nem? Mert erről kimutatás hegyek szólnak, amik még azt is tartalmazzák, hogy ez a különbség bár nyugatabbra kisebb, de azért ott is megvan. Írd már le kérlek az ezzel kapcsolatos meglátásaidat.

"mennyire igazságos a vélelmezett (bár nem igazolt) jövedelmi eltérés társadalmilag" Mennyire igazságos? Véleményem szerint csak annyiban, hogy ha az elvégzett munka minősége indoklja azt, akkor nyilván rendben van a dolog. Ha csak egy téves társadalmi reflex eredményezi ezt (a férfi többet keres, mert régen is így volt, ezért most is legyen így), akkor ennek semmilyen gazdasági és morális alapja nincsen, tehát ez egy faszság, és valószínűleg el fog tűnni idővel. Egyébként a "vélelmezett (bár nem igazolt)" szöveghez annyit hozzáfűznék, hogy lehet, hogy ez csak számodra nem igazolt. Aki jártasabb a bérek különféle demgoráfia jellemzők szerinti megoszlásában, annak ez nyilvánvaló.

Wrex 2015.03.18. 15:18:10

@s: A dolog nagyon egyszerű. Nő vagy és kevesebbet keresel mint a veled megegyező állásban dolgozó férfi? Szépen odamész a főnökhöz és közlöd vele hogy vagy ugyanannyi pénzt kapsz, vagy felmondasz. Két lehetőség van:
1. A főnök megadja a pénzt: ez esetben buta vagy hogy nem lépted ezt meg korábban.
2. A főnök közli hogy pápá: ez esetben azért vagy buta mert túl sokat képzeltél magadról.
Alászolgája.

vvvv15 2015.03.18. 15:24:30

@HaCS: women can't have it all... Magyarán mondva egy seggel nem lehet még 2 lovat sem megülni, nemhogy 3-4 lovat, ahogy ők akarják.
Az úgy nem működik, hogy éveken keresztül otthon maradunk a gyerekkel, hamarabb elmegyünk a munkahelyről, eljárogatunk a gyerekkel orvoshoz, illetve szülői értekezletre, a fizikai munkából nem vesszük ki a részünket, sőt még előbb is vonulunk nyugdíjba és ezzel párhuzamosan egyenlő bért akarunk. Egyenlő bér akkor lesz, ha a teljesítmény is egyenlő.

És épp ezért nagyon fontos férfijogi kérdés ez, ugyanis egyetlen módja van annak, hogy ennek ellenére kiegyenlítődjön a bér: a férfiak munkahelyi diszkriminációja: vagyis kevesebb munkáért több bért.

Van olyan cég, ahol már így működik ez:
www.ferfihang.hu/2015/03/09/a-vodafone-diszkriminalja-az-apakat/
"A Vodafone a sajtóhírek szerint olyan juttatási rendszert vezetett be, amely nemi alapon megkülönbözteti a kisgyermekes férfiakat (...)
A programnak van egy másik fontos eleme is: “Aki fél éven belül ismét munkába áll, a visszatérést követő első 6 hónapban lehetősége nyílik mindössze heti 30 órában dolgozni, szintén teljes munkabérért.” Ez sérti még az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét is, így ugyanis a kisgyermekes apáknak többet kell dolgozniuk ugyanazért a fizetésért, mint a kisgyermekes anyáknak…"

El kéne dönteni, hogy mit akarnak: jó a jelenlegi helyzet, vagy pedig egyenlő bért szeretnének, de akkor egyenlő teljesítményt is kéne nyújtani. Az nem állapot, hogy nem nyújtok annyit, mint a munkatársam, de ugyanannyit szeretnék keresni, csak azért, mert nő vagyok...

s 2015.03.18. 15:32:41

@Wrex: Ja. Egyetértünk. A gazdasági alkupozicíó mindent eldönt. Ha nem kapsz annyit, amennyit akarsz, akkor szerintem ne is kérjed. Fogadd el a helyzetet, vagy menj el.

Ugyanis a történetnek van folytatása. Leírnám, ha megengeded. A 2. változat megy, tehát kibasznak. A főnöknek sürgősen szüksége lesz egy új alkalmazottra, tehát felvesz valakit - valószínűleg egy, az elbocsátotthoz minden szempontból hasonló jelöltet - ugyanannyi, vagy kevesebb pénzért. Tehát, ha nem tudod minden kétséget kizáróan igazolni, hogy mi is kerül neki annyiba rajtad, amennyit te gondolsz, akkor bele se kezdj. Bár a legtöbb főnök tudja ezt, ezért kérni sem nagyon kell. Odaadja a lóvét, mert tudja, hogy ez neki simán megéri.

Ennek ellenére a jelenség létezik, a nők általában - tehát nem minden esetben - valóban kevesebbet keresnek ugyanabban a munkakörben, mint a férfiak. Lehet ezt tagadni, de nem érdemes. Így van, és kész.

HaCS 2015.03.18. 15:34:01

@s:

"Szerintem a megállapítás, miszerint az azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak keresete közt általában fennáll a különbség, mégpedig úgy, hogy a férfiak általában magasabb keresettel rendelkeznek, igaz. Szerinted nem?"

Érvelésed arra hasonlít, amikor pár napja a köztévén kiírták, hogy több, mint 5 millióan nézték őket (kapcsoltak oda egy-egy percre). Nem hazudtak, van róla hiteles statisztika is. Önmagában igaz is. Csak éppen a lényegi problémáról ez az adat nem mond semmit.

Milyen konklúziókat lehet ebből az egyetlen adatból hitelesen, következetesen levonni?

Mert anélkül ez az egy statisztika csak felesleges számok halmaza.

Senki nem azt kérdőjelezi meg ebben az érvelésben, hogy az alapvető premissza igaz-e, hanem hogy ebből az alapfelvetésből az érvelés szabályai szerint bizonyíthatóak-e a levont következtetések. (Ti. "Vannak egyenlőbbek.")

Khm. Erről a esetleg, ha lennél szíves pár mondatot...

s 2015.03.18. 15:46:31

@HaCS: Lennék szíves . . .

Ha az állítás (az azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak keresete közt általában fennáll a különbség, mégpedig úgy, hogy a férfiak általában magasabb keresettel rendelkeznek) igaz, akkor az arra utal, hogy itt valamilyen különbségtétel van. Ha ez az elvégzett munka minőségén alapul, akkor senkinek nem lehet egy szava sem, mert az indok teljesen világos, sőt jogos. Viszont amennyiben más ok (pl. szokásjog, társadalmi konvenciók, stb.) is közrejátszik ebben, az már nem elfogadható, nem jogos, és nélkülöz minden gazdasági megfontolást is. Véleményem szerint sajnos ez utóbbi is ott szerepel a jelenség okai között. Nem kérhetlek arra, hogy olvasd vissza amiket írtam, de te sem kérhetsz arra, hogy folyamatosan ismételgessem magam. Amit akartam, azt elmondtam, kár a több szóért. Aki akarta, értette, aki nem, annak meg felesleges tovább ragozni ezt.

_Wasp_ 2015.03.18. 15:54:06

@s:
nem vagyok az öreged, haverod, ivócimborád, kedves s.

"Mennyire az? Szerintem a megállapítás, miszerint az azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak keresete közt általában fennáll a különbség, mégpedig úgy, hogy a férfiak általában magasabb keresettel rendelkeznek, igaz. Szerinted nem?"

Ismétled magad, amit kifejezetten kértünk hogy ne tedd. Itt nem tehetek mást, minthogy zanzásítva én is ismétlem magam:
- a különbség, ha egyáltanán fennáll, a mértéke kérdőjeles, gyakran ellentétes előjelű, mint azt te vélelmezed.
- a különbség ha egyáltanán fennáll, indokolható gazdasági racionalitásokkal, miszerint az azonos munkakör papíron nem jelent azonos értéket a munkaadó számára
- a különbség ha egyáltanán fennáll, indokolható lehet a társadalmi igazságosság vonalán is (bár ezzel nem feltétlenül értek egyet, de ettől még egy jó érv, amit cáfolnod még nem sikerült)

Továbbá megemlíteném, és ajánlanám figyelmedbe azt az angol nyelvű gender tanulmányt amit pár hozzászólással ezelőtt linkelt be egy fórumtársad, ott szó esik a jövedelmekről is.

Önmagában az, hogy személyeskedéssel reagálsz valamire, és nyilvánvalónak és tényeknek nevezel nem megfelelően igazolt állításokat, nem teszi logikusabbá a mondanivalódat, inkább csak felületes ismeretekről árulkodik.

Te tényleg el tudod képzelni azt, hogy egy cégvezető CSAK AZÉRT ad valakinek magasabb fizetést, mert - elnézést a vulgarizmusért - fasza van és nem puncija? Főleg akkor, ha nem akarja az említett szerveket semmilyen értelemben használni? (ami egyébként is valószínűleg a hölgyeknek kedvezne, mert köztük a közhiedelem szerint nagyobb hagyománya van a fizetésemelés kifekvésének, mint a férfiaknál)

Racionális cégvezető ilyent nem tesz. Ha van 10 pozíció, és a hölgyeknek kevesebb elég UGYANAZÉRT a munkáért, akkor egy férfit sem fogok felvenni, az összes férfi éhenhalhat. Ha a férfiak ugyanazért a pénzért JOBBAN dolgoznak (több értéket teremtenek), akkor egy nőt sem fogok felvenni, felkophat az álluk. Ha a nők picivel kevésbé hasznosak abban a pozícióban, akkor nekik hosszú távon kisebb lesz a jövedelmük, és nem elsősorban azért mert induláskor kevesebbet ajánlok nekik, hanem azért, mert hosszú távon kevesebb értéket termeltek, kevésbé lehetett rájuk számítani, tehát az előrelépési lehetőségeik is korlátozottabbak.

Lehet itt előhozni az üvegplafon érvet, de ez csak por a szembe, senki nem olyan hülye, hogy 20%-al többet fizessen egy szolgáltatásért, csak mert férfi nyújtja.

Te adnál ennyivel több borravalót ugyanazért a szolgáltatásért egy férfi pincérnek, mint egy nőinek? ugye hogy nem.

HaCS 2015.03.18. 15:59:23

@s:

Végigolvastam, amit eddig írtál, épp azért írtam, hogy konklúziók levonásához kevés az adat (az az egyetlen).
Mert példának okáért a különbségek alapja (ahogy említetted), a statisztika mintavétele, a korrekciós tényezők és még jópár dolog egyáltalán nem ismert.

A Ha-akkor szerkezet, a meglehet, esetleg, talán, véleményem szerint stb. az érveléstechnika szempontjáből nem bizonyító tényezők. Nem relevánsak.

s 2015.03.18. 16:21:07

@_Wasp_: " a különbség, ha egyáltanán fennáll, a mértéke kérdőjeles, gyakran ellentétes előjelű, mint azt te vélelmezed"

Ne is menjünk tovább. Te magát a jelenséget tagadod. Mivel a jelenség fennáll - nem csak az én véleményem szerint, hanem tényszerűen igazoltan - ezért szerintem felesleges erről tovább beszélgetni.

"Lehet itt előhozni az üvegplafon érvet, de ez csak por a szembe, senki nem olyan hülye, hogy 20%-al többet fizessen egy szolgáltatásért, csak mert férfi nyújtja."
Az a baj ezzel a fajta gondolkozással, hogy megpróbálja spekulatív úton belátni egy dolog létezését, vagy nem létezését. Ennél egyszerűbb a helyzet. Meg kell nézni tapsztalati úton, hogy létezik -e a hatás, amiről szó van. Ha létezik, akkor lehet azon töprengeni, hogy hogy létezhet, mert nem értjük az okát, de tagadni ettől még hiba volna. Bár sokan elkövették már ezt az emberiség története során: egész egyszerűen letagadták azt, amit képtelenek voltak megmagyarázni. Nem is kellene meglepődnöm azon, hogy ez ismét előfordul.

Wrex 2015.03.18. 16:23:46

@s:
"tehát kibasznak"
Bocs, a 2. változat az volt hogy FELMONDASZ. Tanulj meg olvasni.
"ha nem tudod minden kétséget kizáróan igazolni"
Új munkaerőnél tipikusan jellemző hogy minden kétséget kizáróan tudják igazolni, a próbaidő nyilván valami patriarchális csökevény.
"a legtöbb főnök tudja ezt, ezért kérni sem nagyon kell"
Ezzel konkrétan azt állítod, hogy a főnök tudja hogy a női munkaerő kevesebbet ér.
"Odaadja a lóvét, mert tudja, hogy ez neki simán megéri."
Ezzel meg azt, hogy ha van is jövedelmi különbség, az kizárólag az 1. változat miatt van. Ld még a halállistás medvés viccet.
"Így van, és kész."
Jaaa, így már mindjárt más, az ilyen komoly, mélyenszántó, hihetetlen mértékben alátámasztott érvelés előtt kénytelen vagyok meghajolni.

s 2015.03.18. 16:28:57

@HaCS: "Mert példának okáért a különbségek alapja (ahogy említetted), a statisztika mintavétele, a korrekciós tényezők és még jópár dolog egyáltalán nem ismert."

Bízom a statisztikákban. Neked nem kell, de azért én bízom bennük. Tudom, hogy hogyan készülnek. Légy teljesen megnyugodva, hogy ez egy minden más tényezőtől kitisztított összefüggés. Szar dolog ez, nyugaton sem örülnek neki, de tudják, hogy így van és legalább nem tagadják le. Miért is tennék? Ott a statisztikák nem hangulatjelentésnek vannak szánva, hanem az élet jobb megértésének és elviselhetőbbé tételének az eszközei. Ezt itt három generáció után fogják esetleg megérteni, de ez sem biztos.

szerintem is 2015.03.18. 16:34:40

@s:
Hogy közelebb jussunk az okok megértéséhez, pontosan azért kellene minden szempontot figyelembe vennie a statisztikának. Az kevés, nem mond semmit, hogy azonos végzettséggel, azonos munkakörben. Hol marad a teljesítmények összehasonlítása, hogy ki mit tett le az asztalra? Ezt viszont tendenciózusan mindig kihagyják a felmérésekből. Vajon miért? Csak nem azért, mert akkor nem az előzetesen megkívánt, nem a propaganda célokhoz illeszkedően elvárt eredményt hoznák a statisztikák?

s 2015.03.18. 16:37:16

@Wrex:

"2. A főnök közli hogy pápá:" Wrex 2015.03.18. 15:18:10

"Bocs, a 2. változat az volt hogy FELMONDASZ. Tanulj meg olvasni." Wrex 2015.03.18. 16:23:46

Most erre mit mondjak? Azt kellene, hogy mondjam, hogy hülye vagy, mint a seggem. Ellenben én udvarias ember vagyok, nem mondok ilyesmit. Talán azt mondanám, hogy ne írj. Ne csak nekem ne. Egyáltalán.

Wrex 2015.03.18. 16:43:22

@s: És én mit mondjak? Talán azt amit már mondtam:
"Szépen odamész a főnökhöz és közlöd vele hogy vagy ugyanannyi pénzt kapsz, vagy felmondasz."
Vagyis te nem udvarias vagy hanem buta. Lehet hogy ezért kapsz kevesebb pénzt?

_Wasp_ 2015.03.18. 16:46:13

Kedves s.

én ezt írtam (ami annyira nem voltak az érveim vonalán jelentősek, de nem akartál innen továbbmenni, hát legyen):

"a különbség, ha egyáltalán fennáll, a mértéke kérdőjeles, gyakran ellentétes előjelű..."

te ezt így értelmezted:

"Ne is menjünk tovább. Te magát a jelenséget tagadod..."

sajnos nem sikerült megértened a mondanivalómat, mert vagy az én közlésem nem volt egyértelmű, vagy a te megértőképességed nem ütötte meg a szükséges szintet, vagy - és tartók tőle, hogy ez áll fenn - szándékosan elferdíted a beszélgetőtársad mondandóját, ami egyébként nagyon csúnya dolog. Utóbbi esetben nyomatékosan kérnélek, hogy ne próbálj a számba adni olyant, amit én nem állítok, mert ez a legallja internetes troll módszer, amit lehetőség szerint kerüljünk.

Még egyszer tehát hajlandó vagyok ismételni magam a kedvedért.

Ezek voltak a blogbejegyzés kapcsán az állításaim:

- A jövedelemkülönbség azonos pozíciókra vetítve nem egyértelműen meghatározott mértékű, tanulmányokban mértéke vitatott.
- a jövedelemkülönbséget gyakran indokolja valamilyen gazdasági racionalitás.
- a jövedelemkülönbség időnként nemek szerint fordított előjelű.
- a jövedelemkülönbséget alátámaszthatja társadalmi igazságosság.

bármelyik állításommal megpróbálhatsz vitatkozni egyenként, ha úgy véled, nem tartalmaznak igazságot, mindazonáltal BÁRMELYIK állításom ha megáll a négyből, jelentősen gyengülnek a felhozott érveid, már ha nem annulálódnak teljesen.

s 2015.03.18. 16:50:57

@szerintem is: "Csak nem azért, mert akkor nem az előzetesen megkívánt, nem a propaganda célokhoz illeszkedően elvárt eredményt hoznák a statisztikák?"

Nem tudom. Ez is lehetséges, de én nem gondolom, hogy így lenne. Amit állítasz, abból annak kellene következnie, hogy a férfi munkavállalók átlagosan, minden különböző munkakörben, foglalkoztatási kategóriákra lebontva jobb teljesítményt nyújtanak a nőknél. Nagyon meg kellene erőltetnem a képzeletemet ahhoz, hogy ezt a teljesítménybeli különbséget mindenhova oda tudjam gondolni. Nem vitatva persze azt, hogy valamilyen mértékben ez is része lehet a jelenség magyarázatának, inkább más okokat valószínűsítek a háttérben. Például a nők nem régen lettek fizetett alkalmazottak, akik a férfiakkal közös pályákon is osztoznak, kisebb a rutinjuk a bérharcban, továbbá a munkaadók is olcsóbbnak tekinti őket már a bértárgyalások kezdetekor. Nem vagyok szociológus, nem fogok itt teljes és kimerítő válaszokat adni, de tudom (több forrásból), hogy ez egy egész Európában létező probléma.

s 2015.03.18. 16:55:15

@Wrex: Én épp elég pénzt kapok, ne aggódj emiatt. Megpróbálsz menekülni a saját baromságodból, de nem tudsz. A két lehetőséget ezek után vázoltad, és én is erre hivatkoztam. Egyéb kérdés?

_Wasp_ 2015.03.18. 16:56:50

Én meglehetősen szomorú vagyok, hogy nem tartozom a profi ökölvívás élmezőnyébe, hiszen akkor dollármilliókat kereshetnék. Ez valós probléma? nekem az. Igazságtalan? egyáltalán nem az, vannak nálam jobbak, ők nyilván jobban keresnek.

sarkított a példa, de már egyszerűbben tényleg nem tudom megfogalmazni a tények értelmezésének problémáját, amit nem tudsz szemmel láthatólag átugrani: attól még, hogy egy tény "VAN" tehát "létezik és mérhető", nem alátámasztott, hogy változtatni kell illetve lehet rajta.

Nem állítom, hogy a jövedelemkülönbség mindig indokolt a férfiak javára. (ahogy számos szakmában a nők javára sem), de azt állítom, hogy te még nem tudtál ebből semmit igazolni.

_Wasp_ 2015.03.18. 16:58:41

@s: nyilván neked szóltak az előző kommentjeim

Most egy darabig nem leszek, addig szedd össze az érveidet, próbálj meg nem "write only" lenni, remélem el tudunk jutni az eszetlen vagdalkozástól valami szórakoztatóbb vitáig.

Wrex 2015.03.18. 17:02:28

@s:
"épp elég pénzt kapok"
Tehát akkor semmi probléma nincs, abba lehet hagyni a felesleges hisztit.
"Megpróbálsz menekülni a saját baromságodból"
Ó igen. Miután kiderült hogy vagy nem olvastad el rendesen amit írtam, vagy nem voltál képes megérteni, szépen rávetíted a saját hülyeséged másokra.
"Egyéb kérdés?"
Igen. Elolvastad-e amit írtam, ill. képes voltál-e értelmezni. Bár ez költői kérdés, ld. feljebb.

s 2015.03.18. 17:15:44

@_Wasp_: "el tudunk jutni az eszetlen vagdalkozástól valami szórakoztatóbb vitáig"

Nem vagyok túlzottan nagy igényű. Engemet ez is szórakoztat.

Egyébként nekem is lejár lassan a fizetett (jól fizetett) munkaidőm, nem tudok határozott elkötelezettséget vállalni abban a tekintetben, hogy a szabadidőmben is értékes meglátásaid boncolgatásával lesze teljes mértékben elfoglalva. Holnap meg talán még dolgoznom is kell, ki tudja.

s 2015.03.18. 17:18:42

@Wrex:

"Elolvastad-e amit írtam" - Sajnos igen, bár ne tettem volna.

"képes voltál-e értelmezni" - Annyira azért nem volt nehéz. Egyből kiszúrtam, hogy arra sem emlékszel, mit írtál nem kevesebb egy órával azelőtt.

szerintem is 2015.03.18. 17:23:47

@s:
Hogy hogy kisebb lenne a nőknek a béralkuban rutinja?
Nem az első, de már nem is csak a második generáció van a munkaerő piacon. Egy mai munkaképes korú férfi és nő között nem lehet ilyen különbség. Mindegyikük ugyanebbe a mai korba született bele.

Wrex 2015.03.18. 17:35:39

@s: "Annyira azért nem volt nehéz"
Valóban. Ennek ellenére mégsem sikerült. Nyilván ennek is a mocskos szemét nőelnyomó patriarchátus az oka.
"arra sem emlékszel"
1. emlékszem 2. ha mégsem emlékeznék, akkor visszalapozok és ELOLVASOM. Tudod, ami neked nem megy.

_Wasp_ 2015.03.18. 18:41:42

@s: köszi szépen, nem várom tűkön ülve a válaszod innentől, sőt tudomásul vettem a visszakozásodat, és öszintén csodálom a realitásérzékedet, hogy meghajoltál az érveink előtt.

s 2015.03.18. 21:51:45

@_Wasp_: "meghajoltál az érveink előtt"

Azért erről nincs szó. Maradjunk annyiban, hogy belefáradtam abba, hogy nem fogjátok fel: attól, hogy egy tény nem tetszik, még lehet igaz. Nincs értelme szerintem ezt folytatni.

s 2015.03.18. 22:07:11

@szerintem is: "Hogy hogy kisebb lenne a nőknek a béralkuban rutinja?"
Alkatilag, nem pedig a gyakorlat hiánya miatt. Azt elhiszem neked, mert igaz, hogy több nő generáció is végigjárta már a béralkuk rögös útját. Nem is ezzel van a gond. A nők inkább beletörődő típusok, hajlanak a kompromisszumos megoldásra, nem harcos lelkűek, mint a férfiak. Ez ebben a helyzetben inkább hátrány talán, amit a munkaadók jó érzékkel ki is használnak.
Nem vagyok már fiatal gyerek, kevesebb van talán hátra az életből, mint amennyi eltelt. Ennyi idős korára az ember már rendelkezik azzal az élettapasztalattal és emberismerettel, - meg minden más egyéb ismerettel is - ami ahhoz kell, hogy ezeket a kérdéseket pontosan ítélje meg. Tudok erről a problémáról, nagyjából tisztában vagyok az eredetével és ismerem azokat az erőfeszítéseket, - még ha távolról is - amit a fejlett ipari országok is megpróbálnak megtenni azért, hogy ez a fajta - többnyire minden alap nélküli megkülönböztetés - megszűnjön.

_Wasp_ 2015.03.19. 00:49:58

@s:

"@szerintem is: "Hogy hogy kisebb lenne a nőknek a béralkuban rutinja?"
Alkatilag, nem pedig a gyakorlat hiánya miatt."
Szerinted a nők alkatilag képtelenek megfelelően alkudozni? Ha ez így van, akkor te nagyon más nők között mozogsz, mint mi többiek. Szerintem a legjobb ártárgyalók között több nő van mint férfi - ahogy a közhiedelem is tartja, piaci kofák árucikk alkuja - de akár a nők személyes értékeinek alkufolyamata is rendszeresen és hatékonyan megjelenik a társadalomban-történelemben a szexuális szolgáltatások, vagy párkapcsolati szolgáltatások kiárusítása terén, ahol a nők sokkal hatékonyabban árulják a "portékájukat" mint a férfiak.

A másik fele viszont a dolognak, hogy lehetne ugyan az igazságtalan társadalmilag, hogy gyengén alkudozó nőket kihasználnak a piacon, de azért például viszonylag kevesen emelték fel a hangjukat, hogy a nőkre szabott, nekik igazságtalanul kedvező iskolarendszerben a férfiak pl továbbtanulási kvótát kapjanak - már ha érted a párhuzamot.

Visszatérve az érvek és tények kapcsolatára:

attól még hogy nem értek veled egyet egy tény értelmezésében vagy relevanciájában, nem azt jelenti, hogy nem értenék valamit amit mondasz (az én értelmezésemben sokkal inkább azt jelenti, hogy nálad jelentősen szélesebb nézőpontból vizsgálom a kérdést), mert amiről beszélünk, nem kettő meg kettő egyszerűségű.

Itt te sajnos nem tudtad véleményedet megfelelő tényekkel vagy érvekkel alátámasztani, illetve képtelennek tűnsz belátni, hogy a fennálló egyenlőtlenség még nem jelent önmagában igazságtalanságot.

Javaslom, hogy ásd bele magad kicsit a témába - ha gonosz akarnék lenni azt mondanám, hogy bújj ki a szüfrazsett-imitátorok ideológiai homályából - és ha új érvekkel/tényekkel vértezted fel magad ismét beszélhetünk.

...és külön megköszönöm, ha tényleg megpróbálod megérteni, amit leírtunk többen, többféleképpen, nem pedig csak azt az egy érvnek nem mondható tényt szajkózód, hogy "azonos állásokban kevesebbet kaphatnak a nők, jujderossz ez így", mert ez most ide picit kevés lenne.

_Wasp_ 2015.03.19. 08:45:34

@Huffnágel Pista:

szerintem egyedül vagy a véleményeddel (remélem az egész világon, de itt a fórumon biztosan).

Sajnos belenéztem a blogodba, olyan szintű tömény ostobaságot találtam, hogy kommentelésre sem volt érdemes, még a standard femináciknál is rosszabb zagyvalékot sikerült összehoznod, óvnék mindenkit, hogy a linkedre kattintson.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.19. 08:50:13

@_Wasp_: Egyedül? Most, amikor a kutyák elharapóztak?

Boszorkányvadász: #SlutWalk 2014 klou.tt/ytad2buoizyw

Boszorkányvadász: #SlutWalk 2013 klou.tt/1fkqd4ksedoo1

Boszorkányvadász: #SlutWalk 2012 klou.tt/1py1a4l0y4zs8

Gem 2015.03.19. 09:58:31

@nick066: Ha (atom)fizikust akarsz, ott van például Németh Judit. Az MTA tagja.

Gem 2015.03.19. 10:17:30

Blogszerzők: rossz az a4-es és az a3-as plakátlink mögött a file!

szerintem is 2015.03.19. 12:32:56

@s:
A béralku rutinról még annyit, hogy ez nem olyan régi dolog ám. A férfiak se kezdték ezt előbb. Amikor ilyesmi alkudozás egyáltalán szóbajöhetett, akkor már a nők is rég a munkaerőpiacon voltak.
Maga a munkaerőpiac pedig az ipari forradalomal kezdődött el. Ezzel egyidőben álltak tömegesen alkalmazásba a nők is, de meg a férfiak is.

Hogy ki az ügyesebb és jobb érdekérvényesítő? Egyértelműen a nők! Hogy mást ne mondjak, csak nézz kürül, hány érdekvédelmi szervezetük van már és hasonlítsd össze a férfiakéval. Fülelj csak kik a hangosabbak, nézd meg azt is, hogy most is milyen témájú cikk alatt írogatunk éppen. Hol vannak ilyen hangos kampányok nap mint nap, hány cikk jelenik meg a férfiak problémáiról az ilyenekhez képest?
Az már rég nem úgy van, hogy a nők szende kis mimózák lennének. Soha nem is volt ez úgy, legfeljebb csak a romantikus irodalomban és a szerelmes költők verseiben.

Ezek mind mind szőrszálhasogatások. Mert biztos hogy sok minden befolyásoló tényezőt lehetne előrángatni és fölsorolni még, anélkül hogy megragadnánk a lényeget nem megyünk semmire.
Olyan ez, mintha a folyók folyásirányát boncolgatnánk, hogy mitől megy arra víz és nem pedig visszafelé, olyan befolyásoló tényezőkön vitatkoznánk, mint a szél szerepe és hatása a folyadékok áramlási irányára. Pedig elég lenne figyelembe venni a legmeghatározóbb elemet, hogy amerre a talaj lejt.

Hidd el, itt se érdemes jelentéktelen dolgok miatt felesleges kitérőket tenni. Csak beleveszünk a homályos és bizonyíthatatlan elképzelések tévképzeteibe.
Minden cég hasznot akar elérni. Az marhára nem érdekli, hogy ki férfi és ki nő. Neki mindegyik csak egy munkaerő és azt várja el, hogy az legyen minél inkább terhelhető. Az se érdekli, marhára nem, hogy valakire lustaságból, butaságból, szülés miatt, gyerek miatt számíthat-e kevésbé, ezeket ő nem díjazza. Miért is díjazná és miből? Abból nyilván nem is tehetné ha akarná se, amit ezek nem termelnek meg. Ezért nekik abból az általuk kevesebb megtermelt értékből, csak kevesebbet tud fizetni.
A cég azokat szereti, akik tudnak és hajlandóak is az asztalra többet letenni. Ha mindig megbízhatóan számíthat rá, túlórázik, nem hiányzik, nem tűnik el esetleg évekre is. Mert az ilyenek több értéket termelnek meg és ebből tud nekik többet fizetni.
Ha mindenkinek egyenlően fizetne, az azt jelentené, hogy lenne aki hülyére dolgozza magát, de a másik aki meg nem, mégis hazavihetné amit saját maga meg se termelt. Igazságos lenne ez?
Elvárható egy cégtől hogy olyasmit honoráljon ami nem létezik, amit a munkavállaló meg se termelt?

Egy kis ismétlés:
Tudomásul kell venni, vannak eltérések a bérezésben férfi és férfi, nő és nő, férfi és nő között. Ezek az egyéni képességeken, a nyújtott hasznos teljesítményeken alapulnak. Persze hogy aki hajlandó túlórázni, esetleg több műszakot is vállalni, azonos végzettséggel és munkakörben ha valaki mégis rátermettebb, többet és jobban teljesít, nyilvánvalóan többet keres és ez a normális.
Igen, a nőket sújtja ha szülni mennek, bármi okból többet hiányoznak, de ezt nem éppen egy munkáltatón illene számonkérni. Szép és értékes dolog a gyereknevelés, komoly teljesítmény az is, de ha egyszer ez a teljesítmény nem ott landol ahol a legyártott csavarokat díjazzák, komoly tévedés lenne ott számonkérni. Erre vannak a szociális juttatások a társadalomtól, amiket éppen ezeknek a gondoknak az enyhítésére találtak ki. Ha egyáltalán valahol, akkor ilyen ügyekben ott kell kopogtatni.

korhely1 2015.03.19. 13:19:30

"A felmérés szerint az Y-generációhoz tartozó nők közül a kétkeresős párkapcsolati modellben élők 66 százaléka a párjával megegyező vagy annál magasabb keresettel rendelkezik."
nepszava.hu/cikk/1050491-kulfoldre-vagynak-az-y-generacios-nok
Ez hogy működik? Egyszer többet keresnek, egyszer kevesebbet? A valóság attól függ, h. mi illik éppen a feminista sablonba?
Feminista nyelven az egyenlő munkateljesítmény is ugyanilyen kifordítom-befordítom... Ha Ha éppen bántalmazásról van szó, akkor szegény, elesett nők. A munkateljesítményekben viszont hirtelen felerősödnek, és minden téren egyformán helytállnak a férfiakkal.
Néha meg, női kvótákra van szükség, mert nem rendelkeznek a felelős önrendelkezéshez szükséges belátóképesség minimumával, és a feministáknak kell korrigálni a nők rossz választási döntéseit.

szerintem is 2015.03.19. 14:12:56

@korhely1:
"Néha meg, női kvótákra van szükség, mert nem rendelkeznek a felelős önrendelkezéshez szükséges belátóképesség minimumával, és a feministáknak kell korrigálni a nők rossz választási döntéseit."

Nem a nők döntései rosszak. Ők csak mennek az érdeklődési körük, a késztetéseik irányába.
Hogy kevesebben akarnak megharcolni a felsőbb szintekért, pozíciókért a gazdaságban és a politikában is, az csak a feministáknak nem tetszik. Ezért oda akarják kényszeríteni a nőket, ahová azok nem is vágynak és ha másképp nem megy erőszakkal, kvótákkal.

korhely1 2015.03.19. 15:23:59

@szerintem is:
Összefüggésében olvasd, és értsd az iróniát!
Azt írom én is, h. nyilván nem tévedésből v. tudatlanságból szavaznak a nők, csak a feminista diktátorok állítják be úgy, h. kvótákkal kell korrigálni a nők hibás szavazatait. Hisztiznek, mert kvóta nélkül sehogy sem akarnak rájuk szavazni a szavazókorúak nagy többségét kitevő nők.

ABC123456 2015.03.19. 22:37:07

@Pillanatragasztó: A legnemszeretemebb munkák éppenhogy a nőké, ráadásul fizetetlenek is. Lásd terhesség, szülés, szoptatás, gyereknevelés... Az egészet a nőkre hártják, ráadásul a férfiak eléggé kis hányada végez nehéz fizikai munkát (jellemzően az itt mindig felbukkanó, bányászokkal előrukkoló nethuszárok általában egy papírzsebkendőt képesek csak megemelni...) - míg a nők csaknem mindegyike szül, a többségük pedig nem is egyszer. Így aztán a szülés közbeni "balesetek" bőven meghaladják a munkahelyi balesetek számát, nem beszélve a családon belüli erőszak áldozatairól.

ABC123456 2015.03.19. 22:44:26

@szerintem is: A feministák a nőknek a lehetőségeit keveslik, de nem akarják odakényszeríteni őket - sokkal inkább a férfiak nem akarják odaengedni a nőket a húsosfazékhoz. A munka, az mehet : jellemzően a kulimelós strapás és alig fizetős kistelepülések polgármesterei gyakran nők - míg a hatalommal, magas fizetéssel (és korrupciós lehetőségekkel) járó nagyvárosok polgármesterei már mind kizárólag férfiak. (19 megye + Budapest viszonylatában egyedül Kecskemétnek van női polgármestere) És így van ez a parlamentben is. A zsíros állásokat vasmarokkal fogják a pasik, és olyan egyenlőtlen helyzeteket teremtenek, hogy a nők oda ne kerülhessenek be. Itt a végeken meg kis nethuszárok mentegetik a mundér becsületét. "Nem akarnak odamenni" - naná, mert a nők csak szopni szeretnek, már szerinted.

szerintem is 2015.03.20. 08:53:42

@ABC123456:
Mit nevezünk legnemeszeretemebb munkának?
Azok a munkák, amiket valaki a legkevésbé szeretne csinálni. Ha körölnézünk a világban azt látjuk, hogy mind a férfiak, mind a nők között nagyon sokan vannak, akik nem azt csinálják, amit a legszívesebben szeretnének. Sőt azok vannak többségben, akik nem a saját maguk által elképzelt álommelójukat végzik.
Nézzük csak meg, mitől lehetnek a munkák nemszeretemek?
Attól, hogy ott rosszak a munkakörülmények, fokozott fizikai erőfeszítéseket kell tenni, veszélyesek az egészségre, sokat kell utazni, kiküldetésben sok időt kell az otthontól távol tölteni stb. Kicsit konkrétabban tehát kényelmetlenek, fizikailag megerőltetőek, szabadban végzendő kitéve az időjárási körülményeknek, mélységben föld alatt, víz alatt, vagy éppen nagy magasságban végzendő, zajosak, büdösek, túl magas vagy alacsony a hőmérséklet, piszkosak, balesetveszélyes, rendszertelen a munkabeosztás stb.
Azt mondod, mindig csak a bányákat emlegetik. Nyilván, mert ez egy mindenki által ismert foglalkozás, ha valaki példát akar hozni. Nem sorolhatja fel az összes létező sanyarú lehetőséget, de a példával szimbolikusan utal azokra is.
Kik dolgoznak elsősorban ilyen helyeken?
Megsúgom, hogy férfiak.
Na de akkor hol és milyen körülmények között dolgoznak a nők?
Természetesen lehetnek átfedések a férfiakkal, de a nők elsősorban olyan helyeken dolgoznak, ahol a körülmények általában az otthoni, a lakás körülményekhez hasonlítanak.
Ilyenek például az irodák, kórházak, gondozó intézetek, kutató intézetek, orvosi rendelők, call centerek, boltok, áruházak, a legkülönfélébb ügyfélszolgálatok, bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, laborok stb.
Na most akkor nézd meg, összehasonlítva a férfiak és nők jellemző munkakörülményit, hol kényelmetlenebb dolgozni? Ha nő vagy, de mindegy is, te személy szerint mely körülmények között szeretnél a legkevésbé, a legnemszeretettebben dolgozni?

Melyek azok a munkák, amiket a nők fizetetlenül végeznek?
Azt írod terhesség, szülés, szoptatás, gyereknevelés... ezt én még ki is egészíteném a háztartási munkával.
Lehetne vitatkozni, hogy ezek közül melyek munkák és melyek a valójában biológiai, testi folyamatok, de OK tekintsük ezeket mind munkának.
Hogy nem fizetettek, az enyhén szólva is tévedés. Ne tagadjuk már le az adófizetők pénzén nyújtott juttatásokat. TGYÁS, GYED, GYES, családi pótlék, gyermekek után járó adókedvezmények, kismamák visszafoglalkoztatását segítő céges adókedvezmények, gyerekkel otthon töltött idő beszámítása a nyugdíjjogosultságba...
Ha ezek összegével, mértékével nem is vagy elégedett, de ezek kétségkívül léteznek a társadalom teherbíró képességéhez mérten. Tehát van ellentételezés, nincs ingyen.

Külön vettem a háztartási munkát, mert az valóban nem fizetett.
Közvetlenül nem fizetett, de csak nehogy azt mondd, hogy nem térül meg. Mert a saját lakásod lesz tiszta, rendben lesznek a ruhák, ehetsz otthon főtt ételt... magyarul élhetővé teszed a saját környezetedet.
Mégis hogyan gondolod el, ki fizesse meg azt ha kiporszívózol magad után?
Megnyugtatlak, ha ugyanezek férfi végzi el, neki se fizeti ki senki. Pedig hidd csak el, nagyon sok és egyre több férfi is részt vesz a háztartási munkákban. Ha nálatok ez otthon mégse így lenne, az párkapcsolati problémát jelez, de az már egy másik téma.

Felhívom a figyelmedet, a testápolásra, szépítkezésre, evéssel ivással stb. töltött időd se fizetett :)
Mondd csak, egyáltalán kinek nyújtanád be ezekért az áfás számlát?
Te kifizetnél-e a kölcsönösség jegyében (mert az elgondolásodnak visszafelé is működnie kell, különben az egyenjogúságot tagadnád) ilyen számlákat ha teszem azt megjavítja a csapot, vagy egyszerűen csak megborotválkozik a párod?

Folyt.köv.

szerintem is 2015.03.20. 08:56:40

@ABC123456:
Folytatás
Családon belüli erőszak.
Igen tudom, minden nőt naponta nyolcszor vernek meg otthon. Kicsit előreszaladtam az időben, ezek jövőbeli adatok :) Mert mint tudjuk, pár éve még csak minden 8. aztán minden 5. majd 4. 3. nőt bántalmaznak. Egyszer eljutnak oda is a nagyüzemben gyártott statisztikai propagandák, amit az előbb leírtam. Igen, ehhez nem kell mást csinálni, hamisítani se kell az adatokat, elég ha időnként megmókoljuk a felmérések módszertanát. Majd ha egy csúnya nézés, egy disznó vicc meghallása, egy nem tetsző ellenvélemény, egy rossz helyre tett zokni is bántalmazásnak minősül, eljuthatunk az adatokkal a csillagos égen túlra is. Nem hiszed? Pedig ezek közül a szempontok közül jó pár már szerepel a módszertanokban és bizony így jönnek ki, így hozzák ki azokat az első hallásra szörnyűnek tűnő adatok.
Nézd csak meg ezt:
Ez egy az EU egészére kiterjedő felmérés módszertana, amelyik épp a jelenlegi dogmát hivatott bizonyítani.
Láss csodát mi van benne? Ideidézem, csak a 9. pontot:

" 9. Hogyan mérte a felmérés a szexuális zaklatást?
A válaszadókat arról kérdezték, hogy tapasztaltak-e olyan konkrét incidenseket, amelyeket
nemkívánatosnak és támadónak éreztek. Ebbe beletartozott a válaszadónak mondott
szexuális tartalmú megjegyzés vagy vicc, a nemkívánatos érintés vagy csók, illetve a
kimondottan szexuális tartalmú e-mailek vagy SMS-üzenetek küldése is."
fra.europa.eu/sites/default/files/fra-violence-against-women-survey-methodology-qa_hu.pdf

Tehát akár egy elhangzott megjegyzés, egy vicc, egy érintés, e-mail, SMS... zaklatásnak, erőszaknak minősül a felmérésben. Azon csodálkozom, hogy hogy nem 100% jött ki eredménynek? Talán mert a válaszadók reálisabbak, józanabb voltak a módszertan összeállítóinál. Nem tudok másra gondolni, mert ki az kit még nem ért ilyesmi? Nyugi már engem is, számtlanszor. Azon is csodálkozom, hogy hogy nem végeznek el ilyen felmérést férfiakról is? Talán csak nem azért, mert ugyanazt az eredményt hozná a férfiakra is mint a nőkre és akkor meg is bukna vele a mítosz, az agymosásra szánt adatok, felborulnának a sugallani kívánt nemi arányok a bántalmazottak között.
Mert láss másik csodás is, a valóságból:
A párkapcsolati erőszak halálos áldozatainak száma egy évre vetítve 31 nő és 17 férfi.
www.ksh.hu/szamlap/eletunk.html
Tehát nem igaz a heti egy nő propagandája és az se igaz, hogy a nők nem erőszakosak és nincsenek férfi áldozatok.

El ne felejtselek megkérdezni! Pedig ez számodra úgy látom nagyon fontos.
Hozzál légyszi valami kimutatást, összehasonlító adatokat a szülés közbeni balesetekről. De lehetőleg ne olyat, amit a szomszédasszony a lépcsőházban mondott.

Látom írtál közvetlenül nekem is.
Majd válaszolok arra is, de most sajna nincs több időm.

szerintem is 2015.03.20. 11:03:49

@ABC123456:
Megnyugtatlak, a nőknek pont ugyanannyi joga és lehetősége van mindenre, mint a férfiaknak.
Ha nem hiszed, akkor megkérlek hozd ide, sorold fel a nők lehetőségeit korlátozó rendelkezéseket.
Az összeesküvés elméleteket meg hagyjuk meg a fantasztikus irodalom témájának. Mi szerint a férfiak titkos gyűléseken, eldugott kocsmák mélyén, nehezen megközelíthető hegytetőkön, az egész világot behálózó terveket szőnek, fogadalmakat tesznek arra, hogy minden el és el nem képzelhető módon kibabráljanak a nőkkel. Nincs véletlenül egy kis üldözési mániád?

Amikor a valóságban viszont számos, a nőket segítő törvényeket hoznak, segítő, kiemelő programokat szerveznek és működtetnek azok a galád összeesküvő - zömmel férfiakból álló döntéshozók.
Hová tegyük, mire véljem akkor a kizárólag csak nőknek szóló nyugdíj kedvezményt, az anyákat segítő intézkedéseket, a kizárólag csak lányok felkészítésével és segítésével foglalkozó szakmai programokat, nők foglalkoztatását elősegítő céges adókedvezményeket...?
Tájékozódj, érdemes, ajánlom mert ezeket te igénybeveheted. Mivel én férfi vagyok, én nem. Tehát van egy csomó pozitív diszkrimináció a nők számára, ami egyébként negatív megkülönböztetést jelent az ezekből kizártaknak, aki pont hogy nem a nők. Vagyis ha valakik ezek révén hátrányba kerülnek, azok a férfiak. Nesze neked nőellenes férfi összeesküvés.
Ezzel szemben kizárólag férfiakat segítő intézkedésekről, programokról viszont nem tudok. Ha tudsz ilyeneket, kérlek segíts nekem, hátha egyszerűen csak tájékozatlan vagyok.

Az hogy bizonyos területeken a nők, máshol meg a férfiak vannak többségben, az a nemek érdeklődési köreinek különbözőségéből adódik.
Érdekes jelenség, az egyének közötti különbözőségeket a feministák se tagadják. Van aki humán, van aki inkább műszaki beállítottságú. A feministák elismerik, hogy személyenként különbözőek vagyunk, de a férfiakat és a nőket viszont egyformáknak tekintik. Pedig nagyon sok a meghatározó különbség.
Odáig még a feministák se jutottak el, hogy letagadják a testalkat, a hormonháztartás, a kromoszómák, az agy felépítésében meglévő eltéréseket... Ami késik nem múlik, a tendenciák szerint valószínű nemsokára már ezeket is tagadni fogják.
Tagadják a beállítottság, az érdeklődési körök, a belső tulajdonságok eltéréseit. Hoppá, de mindig? Mert ha arról van szó, hogy a nőket pozitívan, kedvező színben feltüntetve emeljék ki, érdekes módon ezeket máris félreteszik és máris halljuk tőlük az érzelmi világ, a gondoskodásbeli, nyelvhasználati, a verbális képességek, az erőszakossággal kapcsolatos, újabban már még értelmi képességekbeli különbözőségeket is.
Az érdeklődési kör, a késztetések valamiért mégis tabuk.
Pedig létezik, csak körül kell nézni, nem pedig a valóságtól elrugaszkodott elméletekben és dogmákban hinni.
A nőket inkább a humán pályák, a történelem, a gondoskodás, az emberekkel foglalkozás témái érdeklik. Lásd, a még a feministák által sorolgatott különbözőségek is ezt támasztják alá, ha be nem is ismerik.
A férfiakat inkább a fizikai világ, az absztrakciók, elvont gondolkodás, az elemzés, az alkotás, konstruálás, szerelés, az újdonságok, a még ismeretlen dolgok, összefüggések felderítése, megismerése érdeklik.
Gondolj csak bele abba az elhíresült svéd kísérletbe, amikor kifejezetten nemileg semlegesen kezeltek, neveltek, kisgyerekeket. Kínosan ügyeltek rá, hogy semmilyen eltérő hatás ne érhesse a kisfiúkat és kislányokat. Az eredmény mégis az lett, a lányok inkább babáztak, a fiúk meg építőkockáztak, kisautóztak. Ha felcserélték a játékokat, a lányok betakargatták és altatták a kisautókat, a fiúk meg tologatták a babákat, kényszerűen azokkal kisautóztak.
Ezért vannak a nők többen a humán, míg férfiak a reál, a műszaki szakokon.
Megint csak a svéd mintaállam példája, ahol már mindent megerőszakoltak ami természetes, mindent agyon kvótáztak, de az érdeklődési arányok mégsem akaródznak kiegyenlítődni. Hiába a felvételi pontszám női kedvezmények, hiába az erőszakos odakényszerítések. Ez van. Ajánlom inkább megismerni a valódi folyamatokat, megérteni a természetet.

Egyenlő esélyeket, egyenlő feltételeket kell biztosítani, az élet, az emberi természet meg majd eldönti hogy ki hová tart a saját önrendelkezése, késztetése, alkalmassága, a személyes döntése szerint. Nem szabad senkit sem megerőszakolni, kényszeríteni mesterségesen beavatkozni.
Ha egyszer kevesebb nő akar a politikában, a felsővezetésben megharcolni, a stresszt elviselni, az éjjelét nappalát ezekre áldozni, felesleges ezen erőszakot tenni. Ha odakényszeríted őket, csak kitolsz velük, ha ott fognak kényelmetlenkedni, kínlódni és szenvedni. Na és tényleg, miért pont csak ezekbe? Az alsóbb szinteken talán túl büdös van?
Ugyanakkor ennek érdekében meg más tehetséges, alkalmas, agilis embereket kizárni, kitiltani, a tudását, szorgalmát a gazdasági életből kivonni felmérhetetlen károk okozója.

Tartsuk tiszteletben a személyes szabadságot, az emberek saját döntéseinek jogát.
Nem pedig ezeket megerőszakolni.

korhely1 2015.03.20. 14:14:00

@ABC123456 2015.03.19. 22:37:07 : “ráadásul a férfiak eléggé kis hányada végez nehéz fizikai munkát (jellemzően az itt mindig felbukkanó, bányászokkal előrukkoló nethuszárok általában egy papírzsebkendőt képesek csak megemelni...)”
Egyszerűen, hazudsz. Tudom, feministánál az igazság definiciója az, h. az igazság mindig az, ami őt igazolja. A valóság viszont egészen más.
Még nem sok házat, utat építettek a nők a világtörténelem folyamán, de nagyon szeretnek lakni vhol, meg közlekedni is szoktak. Ha körülnéznél magad körül, akkor városokat, épületeket, hidakat, utakat vasútakat, járműveket látnál. Ezeket férfiak hozták létre, és a férfiakat becsmérlő feminista szöveged ellenére te is ezek kényelmét élvezed.
Ismerheted a KSH adataiból, h. a fizikai munkák nagy többségét férfiak végzik. Mező és erdőgazdaságban majdnem háromszor, az iparban, építőiparban pedig több mint tízszer annyi a férfi. Te viszont, a feminista demagógiát szajkózod, és meghamisítod a tényeket.

Fizikai munkát végzők száma nemenként KSH
2.1.8.2. A foglalkoztatottak száma foglalkozási főcsoport szerint, nemenként – FEOR'08*
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf054b.html?down=625

Grafikusan ábrázolva:
www.profession.hu/images/magazine/upload/images/nok-grafikon-fizikaimunka(1).jpg

_Wasp_ 2015.03.20. 15:16:42

@ABC123456:
Ha már munkának tekinted a gyermekek megszülését és az azokkal való foglalkozást (én férfi vagyok, otthon dolgozom, tehát otthon vagyok a két kisebb gyermekemmel, imádom minden pillanatát, életem legboldogabb része ez, és nem értem hogyan lehet teher, de sebaj)

- 2014-ben 19.661 munkabaleset volt Magyarországon, ebből halálesettel járt 78, csonkolással vagy maradandó károsodással járt 265.
- 2005-ben (erről találtam adatot, ez azóta sokat javult): anyai halálozások száma 5 (azaz öt) melynek oka egyébként a terhesgondozások nem látogatása, magas vérnyomás elhanyagolása volt.

(Önmagában ez alapján úgy tűnhet, hogy szülni jóval kevésbé veszélyes, mint bemenni dolgozni....)

A családon belüli erőszak kérdéséről:
(örülök, hogy felhoztad ezt a témát)

Azzal remélem tisztában vagy, hogy a családon belüli erőszakos cselekmények tipikus elkövetője NŐ, és a tipikus áldozat (fiú)GYERMEK?

(Ezzel szemben a femináci ideológiák alapján legyártott plakátokon szakállas bácsik kergetnek nagy bunkósbottal ártatlan nőket és gyermekeket)

szerintem is 2015.03.20. 17:59:09

@_Wasp_:
Igen, ez megdöbbentő hogy léteznek akik bevételi forrásnak, pénzkereseti eszköznek tekintik a gyereket. Ezek lehetnek azok, akik ha nem jön be a remélt üzlet, bántalmazzák, vagy ki is nyírják őket. Mi fogalma lehet egy ilyennek arról az örömről, amit egy gyerek jelent. Mi fogalma lehet az élet értelméről?
Nem véletlen az a tény, hogy a gyermekeket bántalmazók elsöprő többségben valóban nőknek egy elvetemült része, egy jellemző kisebbsége, akik valószínűleg nagyrészt hasonlóan gondolkodó feministák. Így arra is meglehet a válasz, miért csak a nők elleni erőszak ellen tiltakoznak. A női elkövetőket se ítélik el soha, sőt tagadják is a létezésüket. Úgy néz ki, csak a nőket védve nyitva akarják hagyni a lehetőséget, jogot szeretnének formálni maguknak a férfiak és gyermekek bántalmazására. Mi mást gondolhasson az ember ilyen kirekeszető, megkülönböztető gondolkodásról. Kell hogy valami oka legyen, ok nélkül nincs semmi.

vvvv15 2015.03.20. 18:10:28

@_Wasp_: Így van, családon belüli erőszak esetében a gyermekek a leggyakoribb áldozatok, ehhez képest folyton csak a nőkről van szó. Így működik a gynocentrista társadalom. Pedig épp azért helyezték a családon belüli erőszakot a középpontba, mert azt hitték hogy az meg tudnak téveszteni minket és sajnálni fogjuk őket azért, mert nők. Pedig aki egy kicsit is utána néz a valós adatoknak, az tudja, hogy erről szó nincs. Sőt. ha nem kizárólag a családon belüli erőszakot nézzük (ahol 40% a férfiak aránya), hanem az erőszak minden formáját, akkor azt láthatjuk, hogy épp a férfiak azok akik felülreprezentáltak.

Például Magyarországon 1995 óta minden évben több férfit öltek meg, mint nőt.
Ahogy ígértem, ahhoz az ábrátokhoz, ami arról szól, hogy hány nő hal meg, el is készítettem a kiegészítést:
www.facebook.com/643628949083955/photos/a.667288450051338.1073741828.643628949083955/744756445637871/?type=1&theater

zriff 2015.04.11. 13:26:39

Hazug femináci propaganda.
süti beállítások módosítása