Tudtad-e?

Inkább a halál!

2015. március 03. 08:30 - civilutopia

Egy halálos beteg visszautasíthat életfenntartó beavatkozást. Még ha nem is egyszerűen.

 04_tudtade_kicsi_ii.jpg

A beteg szabadon eldöntheti, hogy igénybe veszi-e az egészségügyi ellátást, és milyen beavatkozások elvégzésébe egyezik bele. A passzív eutanázia lehetősége (a beteg lemond az életét meghosszabbító gyógykezelésről), az önrendelkezéshez való jog alapesetben minden cselekvőképes embert megillet.

Az életfenntartó, életmentő beavatkozásokat azonban csak az orvostudomány szerint is gyógyíthatatlan, rövid időn belül halálhoz vezető betegségeknél lehet visszautasítani. Erről írásban, vagy két tanú előtt szóban lehet rendelkezni, és egy orvosi bizottságnak is nyilatkoznia kell a  betegség gyógyíthatatlanságáról. Az orvosi vizsgálat után a betegnek újra meg kell erősítenie, hogy visszautasítja a beavatkozást.

Ma Magyarországon az egészségügyi törvény  a betegjogok széles katalógusát biztosítja, ám ezek a gyakorlatban nagyon sokszor nem érvényesülnek, és nincsen kellően hatékony fórum, mely  e jogok biztosítását kikényszerítené.

 2_1.jpg

Ebben a témában aktív civil szervezet:

Társaság a Szabadságjogokért

  

Add tovább!

Úgy érzed, hogy erről a közérdekű információkról minél több embernek tudnia kéne? Akkor add tovább a kiválasztott üzenetet, légy részese te is a „Tudtad-e?” kampánynak!

  e-mail_alairas.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: betegjog tudtad-e

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtade.blog.hu/api/trackback/id/tr857194387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása