Tudtad-e?

Akár az áldozat is kiszabhatja a bűntetést

2015. március 24. 08:20 - civilutopia

Bizonyos bűncselekmények esetén választható a közvetítői eljárás, ami az elkövető és az áldozat peren kívüli megegyezését jelenti.

03_24.jpg

 

Sokan nem tudnak róla, hogy számos kevésbé súlyos bűncselekményeknél a bíróság helyett az áldozat "szabhatja ki a büntetést". A büntetőeljárás helyett alkalmazott mediációra akkor van lehetőség, ha az elkövető megbánja tettét, az áldozat beleegyezik a mediációba és a hatóság engedélyezi azt. A mediációban az áldozat az általa meghatározott, számára megfelelő jóvátételt, kártérítést kérhet az elkövetőtől, nem kell végigvárnia a büntetőeljárást, majd kártérítési pert indítania. Az eljárás ingyenes. A mediáció biztonságos körülmények között zajló, profi, független mediátor által vezetett folyamat, amelyben a bűncselekmény elkövetője és áldozata kölcsönösen megismerheti a másik fél szempontjait, érzéseit és megegyezhetnek A tapasztalatok szerint a mediációban részt vevő áldozatok sokkal elégedettebbek, mint azok, akik a hagyományos büntetőeljárásban vesznek részt, az elkövetők beleélhetik magukat áldozatuk helyzetébe, amely segít abban, hogy ne kövessenek el újabb bűncselekményt.

17.jpg

Magyarországon a vádemelésre került büntetőügyeknek nem több mint 1-2% százalékát küldik közvetítői eljárásra, ez 2013-ban közel 5000 büntetőügyet jelentett. E csekély számok ellenére is  2013-ban csak anyagi jóvátételként közel 500 millió forint került vissza bűncselekmények sértettjeihez közvetlenül az elkövetőktől, és legalább ilyen jelentőségű a sértettek felé nyújtott szimbolikus jóvátételek mértéke is.

Milyen esetekben kérhető mediáció? Közlekedési bűncselekmény esetén (pl. közúti baleset gondatlan okozása), személy elleni bűncselekmény esetén (pl. testi sértés), vagy pedig vagyon elleni bűncselekmény esetén (pl. lopás, rongálás, csalás, sikkasztás), ha az maximum öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A mediációnak feltétele az is, hogy az elkövető az ügy nyomozati szakaszában teljes beismerő vallomást tegyen, amellyel vállalja a felelősséget a bűncselekmény elkövetéséért. A mediációt kérheti a sértett, a terhelt, valamint elrendelheti az ügyész is.

Civil szervezetek a tudatos társadalomért.

 

Add tovább!

Úgy érzed, hogy erről a közérdekű információkról minél több embernek tudnia kéne? Akkor add tovább a kiválasztott üzenetet, légy részese te is a „Tudtad-e?” kampánynak!

 

nagycivilfutas_logo_5k.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtade.blog.hu/api/trackback/id/tr827299235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása